Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2011 10:39 - Ябълковият оцет има безброй способности
Автор: lidiazarkova Категория: Други   
Прочетен: 5803 Коментари: 0 Гласове:
4



Киселата подправка се смята за един от еликсирите в дома независимо дали става дума за козметика, кухня или медицина

Замисляли ли сте се какви свойства притежава ябълковият оцет? Опитайте да преброите качествата на киселата подправка - кулинария, козметика, медицина, в градинарството, за почистване и т. н., и т. н. Май никак не е лесно да се изброят всички познати свойства на оцета? Оказва се, че още древните са го използвали като еликсир, помагащ за какво ли не. Екип от учени изследва внимателно състава на течността и оповести следното: калций, магнезий, микроелементи, витамини и изобщо съставки, жизненоважни за здравето на човека. Същата група изчисли, че за поддържане на костната система на човека и за предпазване от остеопороза е необходимо всеки ден да се изпиват 2 супени лъжици ябълков оцет. За предпочитане е той да бъде домашен. Киселата подправка освен това успешно лекува и намалява опасността от простудни заболявания. Също така намалява температурата. Ето и някои от начините за използване на оцета.

В кухнята

- При пържене добавете малко оцет към олиото. Така продуктите няма да поемат много мазнина.

- Няколко капки оцет във водата, с която ще изплакнете плодовете и зеленчуците, превръщат течността в изключително дезинфекционно средство.

- Напоете една филия хляб с оцет и я пъхнете във вътрешността на прясното пиле. След това спокойно може да го замразите във фризер или камера, без да се притеснявате за неговите вкусови качества.

- Ако капнете малко оцет във водата, в която се варят яйцата, те няма да се спукат.

козметиката

- Косата ви се чупи, няма блясък, освен това ви мъчи и пърхот? Няма проблем! Ще помогне ябълковият оцет. Трябва само да масажирате кожата и корените на косата с киселата течност и ще забравите за неприятностите.

- Най-добрият крем за ръце е от равни части ябълков оцет и зехтин.

- Лек за уморените очи е компресът с тампони памук, напоени с оцет. Държат се върху затворените клепачи няколко минути.

- Повяхналата кожа се съживява след ежедневни фрикции с ябълков оцет.

- Кожата на тялото се възстановява, ако към топлата вода във ваната прибавите и четвърт литър оцет. Друг вариант е да се правят масажи с гъбата за баня, като я топвате в съд, в който сте смесили вода и ябълков оцет. След такъв "душ" не бързайте да попиете влагата, а оставете тялото да изсъхне само. Оцетът се просмуква в тъканта и регулира кръвообращението, а оттам и тонуса на кожата

В медицината

- Оцетът е добро средство в борбата срещу кариеса и зъбния камък. Нужно е само ежедневно изплакване на устата със смес от вода и оцет. По този начин се спира развитието на бактериите, без да се разваля емайлът на зъбите.

- Проблеми с гърлото? Всяка сутрин изпивате чаша вода, в която сте добавили лъжичка и половина оцет.

- Ако заливате прясната салата обилно с оцет, няма да имате проблеми с метаболизма.

- Добро противогрипно средство е миксът от половин грейпфрут, 2 чаши вода, една глава целина и 3 супени лъжици оцет. Разбива се и се пие всяка сутрин и следобед.

- Стомашните киселини спират веднага щом изпиете чаша вода, в която са добавени оцет и мед.

- Оцетът предпазва и от подуване след ядене на варива.

- Не се вайкайте, ако гласът ви е паднал. Средството е добре познато в обществото на оперните певци. Прави се гаргара на всеки час с течност, приготвена от завряла вода, към която е добавена лъжица оцет.

- При вяло кръвооросяване на краката се правят фрикции с оцет всяка сутрин и всяка вечер.

- Умората от ходенето пък се премахва, ако стъпалата се натопят във вода, в която има и оцет.

- При простудни заболявания и пневмонии помага компресът от напоен с оцет вестник, поръсен с черен пипер. Държи се върху болното място 20 мин.

- Температурата пада бързо, ако увиете стъпалата с вестник, напоен с оцет и топла кърпа. Компресът се подменя на всеки четвърт час до пълното смъкване на високата температура. Същия ефект имат и чорапите, напоени с оцет.

- При депресия или стрес пийте сироп от 3/4 части мед и 1/4 част ябълков оцет.

- А ако страдате от безсъние, погълнете 2 чаени лъжички оцет точно преди лягане.

- При бременност - всяка сутрин преди закуска изпивайте сироп от вода, мед и оцет. Тази течност стимулира метаболизма и укрепва плода.

- Ако всяка сутрин пиете по чаша вода, в която има 2 чаени лъжички ябълков оцет, няма да пълнеете.Tой притежава свойства, които потискат апетита към сладкиши.

- При главоболие масажирайте слепоочията с оцет. Ако главоболието е прекалено силно и не минава с масажи, кипнете равни количества вода и оцет, напоете с тази течност един пешкир и покрийте челото за няколко минути.

- Оцетът помага и при слънчево изгаряне. Нужно е само да натриете с него зачервените места по кожата.

- Ако ви предстои пътуване в тропическите страни, трябва непременно да се запасите с бутилка чист ябълков оцет. Пийвайте от него профилактично на всеки 2-3 дена. Така ще се предпазите от евентуални стомашни разстройства.

В бита

- Мирисът на цигари в стаята ще бъде ликвидиран, ако поставите за няколко минути в помещението съдинка със затоплен оцет.

- Сифоните се почистват много лесно с горещ оцет.

- Петната от кафе по дрехите се заливат със затоплен оцет и след няколко минути се изплакват безпроблемно.

- Паста за лъскане на мебели може да направите от следните продукти - оцет, олио от ленено семе и уиски. Съотношението е 2:1:1, но не излиза много евтино.

- Вазите се изчистват най-добре с оцет и вода. А ако добавите към водата малко захар и оцет, букетът ще трае по-дълго.

- Миещите се тапети може да освежите с вода, в която е добавен малко оцет. По същия начин ще блеснат завесите и щорите.

- Ухапването от комар не е никак приятно, но ще избегнете сърбежа и подуването, ако натриете мястото с оцет.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lidiazarkova
Категория: Други
Прочетен: 1189411
Постинги: 101
Коментари: 137
Гласове: 5899
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930