Постинг
15.01.2011 18:20 -
Натурален ябълков оцет
Не забравяйте,че,за да имат ефект всички написани по-долу рецепти оцета трябва да бъде НАТУРАЛЕН,НЕФИЛТРИРАН,НЕПАСТЬОРИЗИРАН,да не е претърпявал никакви термични и химични обработки.
Това значи ли, че тези от магазините не стават?
цитирайДа това значи-натурален оцет в магазините няма.По принцип оцета,който е в магазините е 100% оцетна киселина+вода и Е260, не е получен чрез ферментация.Даже и да има такъв той е претърпял най-малко термична или химична, обработка,при всички случаи има консервант което означава,че не е жив-органичен.
цитирайРецепта за приготвяне? С благодарност! :)
цитирайВ домашни условия:за чист натурален ябълков оцет трябва първо да се направи ябълково вино(сайдер).От 10кг.ябълки при рандеман 50%(в домашни условия)се получават около 5 литра вино с 5% алкохол.След това се поставя в бъчва,която се пълни с 30-40%от обема си.За да стане от виното оцет трябва температура 25-28 гр.и достъп на кислород.Ако го държите в бидон съда се покрива с марля,а ако е в бъчва се пробиват две дупки една на 5см.от нивото на виното,а другата на 5см.от капака,за да се окисли виното.И се чака между 3-6 месеца.Целта е 5% алкохол да се превърнат в 5%оцетна киселина.Ябълките трябва да са напълно узрели и подходящи сортове,които да могат да достигнат захарност 10-12 %.,които от своя страна да се превърнат в 5-6%алкохол.Има и други рецепти в интернет,но добър оцет,който да запази всичките си лечебни свойства се получава от хубаво вино,без добавка на захар или мед(говорим за самото производство).
цитирайПри производството на ябълково вино за оцет и ябълково вино за пиене има разлика.Не се използват серниста киселина,амоняк и др.които се използват при производството на вино за пиене.Цялата ферментация е органична.
цитирайБлагодаря!
цитирайТърсене
За този блог
Гласове: 5899
Блогрол